Ett år med bokcirkel

För ganska exakt ett år sedan skapade jag och en av mina vänner en Facebookgrupp för ett gäng människor som på Instagram uppgett att de skulle vara intresserade av att vara med i en bokcirkel. Några veckor senare samlades vi för första gången för att diskutera litterära preferenser, och sedan dess har vi träffats ungefär var femte vecka för att prata om en bok vi har läst (och för att fika och prata om helt andra saker också såklart).

Under det här året har vi läst allt möjligt, från skönlitterära nyheter och noveller till biografier och kriminallitteratur på både svenska och engelska. Än så länge har vi inte rört fantasy och sci-fi, men vi lär väl komma dit i sinom tid. En stor del av bokcirklandet är förstås också snacket om böcker och läsning i största allmänhet – jag tror inte att det har gått en enda träff utan att jag har nämnt Fredrik Backman (min husgud), och hela hösten tjatade jag om Mattias Edvardssons En helt vanlig familj (en av de bästa romanerna jag läste 2018). De andra i gänget uttrycker sig tack och lov mer varierat.

Allt vi har läst under det gångna året, uppifrån och ned:

Novellix novellsamling med texter av Jojo Moyes, David Nicholls, Sophie Kinsella och Nora Ephron
Sköldpaddor hela vägen ner av John Green
Hjärtat är bara en muskel av Kristofer Ahlström
Bara ett barn av Malin Persson Giolito
Miraklet av Emma Donoghue
I love Dick av Chris Kraus
24 goda gärningar av Jenny Fagerlund
Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò

Dessutom har vi läst två böcker som jag inte har i min bokhylla, nämligen youtubern Shane Dawsons biografi It Gets Worse och Världen utan dig av Jill Santopolo. Just nu läser vi Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, vilket är extra intressant eftersom jag följt tv-serien intensivt. Böckerna väljer vi så demokratiskt vi kan – vi diskuterar fram fyra, fem alternativ på våra träffar som vi sedan röstar mellan i vår Facebookgrupp.

Så här ett år senare känns bokcirkeln fortfarande som en lika bra idé, och jag har läst många böcker jag inte skulle ha kommit mig för att ta mig an annars. Mest av allt har det varit mysigt, och nu blir det dessutom snart picknicksäsong. Hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s