22 frågor om böcker och läsning

Något av det absolut bästa jag vet är böcker: att läsa dem, att läsa om dem, att bläddra i dem, att köpa dem, att låna dem, att fotografera dem och så vidare. Idag tänkte jag därför återuppliva en gammal lista, som jag hittat hos Flora, på temat böcker.

Senast köpta inbundna bok: Folk med ångest av Fredrik Backman.

Senast köpta pocketbok: Små stora saker av Jodi Picoult.

Favoritgenre: Unga vuxna, är mycket svag för tonårskärlek och det finns en speciell språklig stil inom den genren som jag tycker mycket om. Hela genren är mysig, även om den såklart tenderar att behandla många svåra ämnen också.

Ultimata längden på en bok: 350 sidor. Men om det är en favoritförfattare gärna 500+.

Favoritbokhandel: Handlar nästan uteslutande på Adlibris men skulle inte säga att det är en favorit ändå, åtminstone inte på senaste tiden med alla försenade leveranser. Rahva Raamat i Tallinn är supermysig! Där får man dessutom billig och bra lunch.

Favoritbibliotek: Jag är rätt dålig på att besöka bibliotek (skäms), men jag tycker att Vasas stadsbibliotek är trevligt med bra utbud.

Favoritplats att läsa (i hemmet): Min läsfåtölj intill bokhyllan såklart. Läser ganska sällan i sängen, men i så fall får det gärna vara morgon i stället för kväll.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På sommaren gäller devisen ”så nära vattnet som möjligt”, gärna på en brygga med benen dinglande ovanför vattenytan.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Fredrik Backman, Lars Kepler. Utöver dem finns det väldigt få författare som jag känner att jag måste/vill köpa allt av.

Bästa lässnackset: Choklad. Lyxig ska den vara, en sån där tunn historia i en färggrann förpackning. Gärna mörk.

Bästa läsdrycken: Te, grönt med fruktsmak eller (om det är höst) chai.

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Jag lyssnar ofta på spellistan Piano in the background på Spotify. Annars vill jag ha det tyst omkring mig. Jag kan stänga ute finskt tal, men om jag hör något på svenska, engelska eller tyska kan jag inte koncentrera mig på läsningen.

När på dygnet läser du helst? När som helst mellan 9 och 17, dvs. helst på en ledig dag när man får läsa i stället för att jobba.

Bästa bakfylleläsningen: Läser bara samma blogg om och om igen för att jag inte minns att jag har läst den redan den dagen. Har ytterst svag koncentrationsförmåga dagen efter.

Bästa kollektivtrafikläsningen: Något relativt snabbläst och medryckande. (”Kollektivtrafik” är ju inte riktigt ett begrepp här på den österbottniska landsbygden, så nu tänker jag främst på tågresor till hufvudstaden.)

En bok du ska läsa om: Björnstad-serien av Fredrik Backman. Den blir ju tv-serie nu under 2019 och jag är lika delar exalterad och förskräckt.

Boken/böckerna du läser nu: Jag läser Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, det är månadens bokcirkelbok.

Nästa bok på tur: Har ingen direkt plan, men Flora Wiströms senaste kommer ut nu i början av maj och jag har förhandsbeställt den. Så det blir kanske den då.

Författare du helst läser på originalspråk: Alla vars originalspråk jag kan hantera. Jag har dock blivit trög på att läsa på engelska tycker jag, vilket gör att jag ibland väljer översättningar numera. Jag har väl läst för många böcker på svenska de senaste åren.

En bok du inte har läst klart: Många. Den senaste jag struntade i att läsa ut var I Love Dick av Chris Kraus. Säger bara: Zzz.

En författare du beundrar: Jag vet att jag upprepar mig, men Fredrik Backman. Han verkar så sympatisk och högst ordinär som person. Skriver de bästa romanerna jag vet, får mig att skratta varje gång han postar något på Instagram och är en av få vars karriär jag följt ända sedan starten. Efter att ha följt hans blogg blev jag väldigt glad över att höra att han skulle släppa roman (En man som heter Ove), och jag har liksom aldrig slutat bli glad över saker han skriver.

Den bästa boken du har läst det här året: Jag har inte läst någon självklart femstjärnig roman ännu i år (jag sparar på mina femmor, ska ni veta), men jag tyckte till exempel mycket om Bränn alla mina brev av Alex Schulman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s