11 saker i mitt hem

Jag har sett en massa sådana här videor på Youtube, fast mycket mer tilltagna än det jag tänkte ta med er på idag – jag tror inte att ett blogginlägg är ett särskilt bra format för att visa upp femtio eller hundra saker på en och samma gång, så vi börjar med ett mindre antal. Elva låter hanterbart, tycker jag. Som ni lär märka har jag också en ganska tillåtande syn på vad en ”sak” egentligen är.

Men, vi kör! Välkomna hem till mig.

1. Favorittapeten och en av de finaste presenterna jag fått

Två fina saker i en och samma bild! När vi renoverade vårt hus hade jag ett mycket specifikt krav, och det var att något av rummen skulle täckas av min favorittapet som jag älskat sedan urminnes tider. Ingen liten fondvägg skulle det vara, utan ett helt rum såklart. Det blev farstun, och därför möts jag varje dag av den härligt prunkande Herbarium (design av Stig Lindberg) när jag kommer hem. Älskar den naturligtvis lika mycket fortfarande. I farstun hänger också den mycket kära inflyttningspresenten från min kreativa vän Simone.

2. Fotoböckerna från vår husrenovering

På tal om husrenovering så är dessa två fotoböcker något av det viktigaste jag gjort. Jag fotograferade flitigt under hela processen, från att vi steg in i huset för första gången i februari 2013 till att det julpyntades för första gången i december 2014, och det är väldigt roligt att kunna se tillbaka på de där två åren och allt det som hände då. Fotoböckerna har också varit väldigt uppskattade av gäster som gärna velat se vilken förändring huset genomgått. Det finns nämligen ett allmänt intresse för just det här huset bland folk i byn, eftersom det fungerade som skolbyggnad fram till mitten av 1970-talet.

3. Min älskade platsbyggda bokhylla

Om ett krav vid renoveringen var att få ett rum tapetserat i Herbarium, så var det nästan lika viktigt för mig att göra utrymmet under trappan till vinden till en bokhylla. Jag pinterestade en massa idéer och visade dem till min blivande sambo och hans pappa som sedan gjorde min dröm till verklighet.

4. Sällskapsspelet som ingen vill spela med mig

I min bokhylla finns förutom romaner också en del sällskapsspel, eftersom jag gillar att spela spel med mina vänner när vi ses. Ibland släpar jag med mig något av dem på fest utan att någon har bett mig också, hehe. Det finns dock ett spel som aldrig har varit i användning trots att jag ägt det i ganska exakt ett år och ett antal spelkvällar har passerat sedan dess. Det är nämligen ingen annan som tycker att ”400 kluriga frågor och svar om svenska språket” låter som en kul grej en lördagskväll. Märkligt det där.

5. Kakelugnen som inte är en kakelugn

Vi dröjer oss kvar i vardagsrummet. Där finns nämligen en sak som jag kallar för kakelugn men som absolut inte är kaklad. Fin är den hur som helst. Den går nästan hela vägen upp till taket (vi har en takhöjd på sisådär 3,6 meter i vardagsrummet) och sprakar mysigt på hösten och vintern. Jag har växt upp med kakelugnar (alltså riktiga kakelugnar) i vartannat rum och är tacksam över att nu ha två egna att elda i. Ingenting väcker så många kära barndomsminnen som när det är lite för varmt hemma på grund av att någon eldat lite väl intensivt.

6. Det enda broderi jag någonsin avslutat

Intill vardagsrummet finns vårt sovrum, och det första man ser när man kikar in är den här tavlan som jag broderade i högstadiet. Jag är en person som både tycker om och är ganska bra på handarbete, men det är något med korsstygn som får mig att vilja ge upp illa kvickt. Därför har jag otaligt många påbörjade tavelprojekt, men fortfarande bara ett som är avslutat (broderiet ni eventuellt skymtade på vardagsrumsväggen har min mamma stått för). Var i alla fall redan då smart nog att inse att tavlan absolut skulle bli något av en raritet hemma hos mig och ramade därför in den ordentligt bakom glas. Tänk ändå, om jag hade broderat Lunarstorm, Bilddagboken eller Berusad i stället så skulle den här tavlan vid det här laget vara ett häftigt minne från en svunnen tid. Eller bara hopplöst ute.

7. Folieballongen från nyårsfesten

I vårt matsalsfönster hänger en välmående folieballong i form av en champagneflaska. Den blåstes upp lagom till nyårsfirandet för fem månader sedan och sedan var det någon som inte iddes förstöra den under städningen dagen efter. Således flyttade den hem till oss och samlade damm intill bokhyllan ända in i april, då sambon fyllde år och ballongen tog plats ovanför fikabordet i matsalen. Sedan blev det valborg och den kunde likväl hänga kvar. Lade till lite serpentiner för ultimat valborgsdekoration. Nu är det alltså snart en månad sedan och jag borde kanske göra något åt det. Eller hitta på något nytt att fira?

8. De hemsvetsade blompiedestalerna

I matsalen är det ljust och ganska färglöst (åtminstone i jämförelse med resten av vårt hus) och därför är det extra trevligt med grönväxter. I augusti förra året tyckte jag att två till skulle behöva få flytta in i rummet, och skickade denna länk till min bror. Någon vecka senare levererades två mycket snarlika blompiedestaler till mig. Bra service!

9. Den uppiffade skrivbordslampan

På övervåningen, där jag sitter och skriver det här, har jag mitt hemmakontor och min syhörna. Då är det viktigt med belysning, och det skadar ju inte om den är ganska fin också. Den här lampan har varit silverfärgad, men jag har spraymålat den benvit och pimpat den med både spraymålade och ofärgade träkulor. Väldigt Aarikka, om jag får säga det själv. Fast väldigt mycket billigare förstås.

10. Den färggranna garn- och ufoförvaringen

Jag hade en period då jag ville spraymåla precis allting, så den här förvaringslösningen från Ikea råkade ut för både gul och rosa sprayfärg. Den är ganska oklar, det ska medges. Och den fyller inte precis alla mina unfinished objects heller – det finns det nog ingen förvaringslösning som skulle klara av. På något sätt gillar jag den ändå.

11. Mitt pågående lapptäcksprojekt

Mitt på golvet, så att jag måste stiga över det varje gång jag ska jobba, ligger mitt pågående lapptäcksprojekt. Tjejen som ska få det föddes faktiskt så sent som igår, och det här täcket ska därför förfärdigas så snart jag bara hinner. När jag fick nyheten om den nyfödda personen igår berättade jag det först för sambon och sedan sprang jag raka vägen uppför trappan och sydde två rutor på täcket. Hoppas att hon gillar det.

Klart slut för denna gång, men en ny sakrapport kommer definitivt!

3 reaktioner till “11 saker i mitt hem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s