En lista om handarbete

Vet ni hur glad jag blev när jag såg att Fina Christina hade gjort en blogglista om handarbete? Jamen jättejätteglad förstås! Självklart vill jag också fylla i den. Handarbete är något av det roligaste som finns.

Den stora listan om handarbete

Så här väcktes mitt intresse för handarbete

Det minns jag inte ens – det har varit ett så naturligt inslag i mitt liv ända sedan jag var liten. När min mamma hade besök kom väninnan alltid med en korg med ett pågående handarbete, och så satt de i vardagsrummet och jobbade på varsitt projekt medan vi barn lekte. Jag kommer också tydligt ihåg att mamma ibland till och med handarbetade innan hon började jobba (vid sju på morgonen, alltså). Jag höll tidigt på med såna där stramaljbroderier för barn, och när jag började skolan blev textilslöjd ett av mina favoritämnen.

Min favoritteknik inom handarbete är

Lappteknik och virkning. Just nu sitter jag mest vid symaskinen.

Här hittar jag inspiration till mitt handarbete

Främst på Pinterest. Bloggen Cluck cluck sew är också en favorit.

Nämn de tre roligaste sakerna med att handarbeta

 • Att skapa något nytt som bara funnits i ens huvud tidigare.
 • Roliga färgkombinationer!
 • Att göra någon annan glad genom att ge bort handarbeten. Fast jag behåller mycket själv också, för jag blir glad av att ha saker jag skapat omkring mig.
Det här lapptäcket flyttade in hos en nyfödd herreman i maj 2018.

Nämn de tre tråkigaste sakerna med att handarbeta

 • Att göra om och göra rätt. Tillfredsställande när det väl är klart, men så ofantligt tråkigt när man bara vill jobba framåt.
 • Att jag i perioder saknar inspiration.
 • Att det kan gå så jättelångsamt ibland. Jag är en så otålig person. Vill liksom sy ett lapptäcke över en natt men så tar det månader?

Ett handarbetsprojekt jag håller på med just nu

Jag har precis avslutat mitt senaste lapptekniksprojekt. Har faktiskt inte börjat med något nytt ännu. Jag har förstås X antal ofärdigställda projekt (virkningar och broderier) men längtar mest efter ett nytt projekt att hålla på med vid symaskinen.

Det här handarbetsprojektet är jag mest stolt över

De två lapptäcken jag sytt till miniversionerna av mina kompisar. Jag gillar också mitt ”Det är bara att googla”-broderi, som ni kanske redan vet.

Ett handarbetsprojekt jag aldrig skulle kunna tänka mig att göra

Jag stickar inte längre, även om jag är helt okej på det och njuter av det, eftersom jag får såna problem med nacken (förmodligen lika nedärvda från min mamma som intresset för handarbete) att det inte känns värt det. Och just nu känns det verkligen inte realistiskt att jag skulle sy ett lapptäcke till en dubbelsäng. Övermäktiga projekt har en tendens att inte färdigställas, men man ska ju aldrig säga aldrig.

Nästa handarbetsprojekt som jag ska ta itu med

Fortfarande okänt. Är väldigt sugen på att göra ett jultäcke av något slag, så jag borde kanske börja nu om jag ska ha en chans att bli klar i tid?

Mina tre bästa tips till den som vill börja handarbeta

 1. Pinterest! Bästa stället för inspiration.
 2. Internet har lärt mig allt jag kan. Om lappteknik i alla fall. Det finns verkligen tutorials för allting, och om man till exempel vill virka något men inte kan läsa virkmönster finns det videor man kan följa med i stället.
 3. Låt det ta den tid det tar. Du handarbetar för att det är roligt, inte för att du ska ha ännu en sak på din att göra-lista eller för att vara ännu mer produktiv i din vardag. Det här får jag fortfarande påminna mig om jämt och ständigt – jag har ibland perioder där jag jobbar så intensivt med ett projekt att allt annat i livet känns underordnat handarbetet – men I’m getting there.

2 reaktioner till “En lista om handarbete

 1. Åh, lapptäcken är så fina. 😍 Vi fick ett av en arbetskompis när vi väntade på Einar. Jag tycker också om att brodera, har hållit på med en julkalender nu i flera år. 😅 Ett sånt där evighetsprojekt jag tar fram när lusten faller på. Kul att du ville göra min lista. 😊

  Gilla

  1. Visst är de! Jag har också några julbroderier på gång men det får gå hur trögt det vill med dem😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s