Två nätter i Jyväskylä

En roadtrip är väl mer eller mindre ett måste under sommarsemestern. Den här gången hängde vi i Jyväskylä med närområde, vilket vi gjort ett par gånger tidigare också. Det var meningen att vi bara skulle stanna en natt, men i söndags fick vi feeling och bokade en natt till och satte oss i bilen på momangen. Tack vare detta hann vi med en massa, och fick dessutom bo på två olika hotell.

Dag ett – roadtrip och klimatsmart hotellvistelse

Låt oss börja med att spola tillbaka till söndagen. Vi körde via Tuuri på ditvägen och passade på att ta en tur i bybutiken i samma veva. Sedan stannade vi på en massa fina rastplatser för att sträcka på benen och ta några bilder.

Vi var framme i Jyväskylä vid halv 10 på kvällen, parkerade vid tågstationen och gick sedan till vårt hotell som låg alldeles i närheten.

Den första natten bodde vi på Greenstar Hotel, ett relativt nybyggt hotell som skyltar med att de använder 50 % mindre vatten och 25 % mindre el. Deras devis är att man inte ska betala för något man inte behöver, så frukost ingår till exempel inte automatiskt (den är dock väldigt billig – bara åtta euro) och den här gången valde vi att skippa den. På hotellet finns små kokvrår som gästerna kan använda och varje rum har ett eget kylfack med pinkod i korridoren, så det är lätt att resa billigt om det är det man är ute efter. Det finns också cyklar att låna.

Rummen är små och sparsamt men smart inredda. Vi bodde i ett trebäddsrum där den tredje sängen var utfällbar. Här sov vi gott efter vår bilresa.

Trappuppgången på hotellet tilltalade mig dessutom väldigt mycket.

Dag två – Harju och Lutakko på cykel

När vi vaknade bestämde vi oss för att utnyttja hotellets lånecyklar. Första stoppet blev Café Elonen i köpcentret Jyväskeskus – ingen semesterdag utan god frukost!

Efter att ha druckit morgonte och ätit en god bagel med pesto, tomat och mozzarella var det dags att cykla vidare. Vi gav oss av mot Harju, en äldre stadsdel som bara ligger en uppförsbacke bort. Hitåt ligger två av mina absoluta favoritaffärer där mysfaktorn skjuter i höjden.

Pienikamari på Kilpisenkatu är en liten, trång butik som har allt man kan tänka sig. Man får klä av sig ryggsäcken redan i dörren för att försäkra sig om att inte ha ner någonting under besöket, och så är det stört omöjligt att ta vettiga bilder eftersom det är på tok för lite utrymme. Här finns allt från dockhusmöbler till blomkrukor till postrar till kärl till smycken till lampor till gosedjur. Jag upprepar: allt!

På Yliopistonkatu finns en butik som stått stadigt sedan 1954, nämligen Harjun paperi. Här har jag inhandlat nästan alla postrar som pryder väggarna i vårt hem.

De har vykort för alla tillfällen och alla personligheter, men förutom postrar och kort säljer de också smått och gott som vimplar, bokmärken, papper, pennor, spel och anteckningsblock. De har en helt fantastisk personal som alltid är trevlig och hjälpsam. Det regnade när vi var där och då fick vi lakrits med oss hem, som plåster på såren för att vädret inte var särskilt schysst. Sånt uppskattar man.

Efter besöken i butikerna styrde vi mot dessa trappor som omges av promenadrutter och som leder upp till Vesilinna, där det finns ett naturmuseum, en restaurang och en utsiktsplats. Vi var för tidigt ute den här dagen så de hade inte öppnat, men kanske nästa gång vi är i stan.

I stället cyklade vi ut till Lutakko och hamnen och spanade på båtar i duggregnet. Tittade på stranden och tänkte på badkläderna som låg nerpackade i bilen. (Det var tolv grader, blåsigt och mulet under vår vistelse så de användes förstås aldrig.) Sedan cyklade vi tillbaka till vårt hotell och lämnade tillbaka cyklarna, hämtade vår väska och gick vidare till gågatan och hotellet Verso, där vi skulle bo nästa natt. Vi fick rummet genast trots att klockan bara var strax efter 12.

Vi bodde in oss lite och kunde konstatera att hotellet kändes väldigt bekant. Inte så konstigt – det visade sig snabbt att det tidigare var ett Sokoshotell vid namn Jyväshovi, och efter en koll i Instagramarkivet märkte vi att vi bodde här sommaren 2014. Kul insikt! Efter denna fotosession och det intensiva googlandet började vi känna oss hungriga.

Vi åt lunch på Haiku sushi som ligger i Jyväskeskus. Det serverades sushibuffé (och några varma rätter). Jag är egentligen inget större fan av buffésushi, men den här var definitivt godkänd. Efter maten strövade vi omkring i butiker tills klockan blev sen eftermiddag. Jag köpte en badbomb på The Body Shop och tappade upp ett bad på hotellet medan jag lyssnade på podden Daddy Issues.

Vid halv åtta gick vi till Harald, en restaurang med vikingatema. Vi hade aldrig varit där tidigare trots att kedjan finns i åtta olika städer, och med tanke på det ruggiga vädret kändes det väldigt okej att sitta och äta i en mysig källare med tända ljus och ljusslingor i taket. Jag beställde in en av de vegetariska rätterna på menyn, en tomatbaserad gryta med pulled bönor och linser serverad i ett bröd tillsammans med morotshummus, ärtpuré, quinoa och rödbetor. Det var väldigt gott och värmande. Ännu godare var dock kanelölen jag drack till – varje klunk var magisk!

Efter middagen satte vi oss i hotellbaren med en kopp te och två omgångar Kimble innan vi tog en tidig natt.

Dag tre – fantastisk frukost, jul i juli och museibesök

På morgonen var det dags för frukost på hotellet. Det finns inte mycket som slår en riktigt bra hotellfrukost, och frukosten på Verso kvalar verkligen in i toppen. Jag åt maltbröd med gouda, kallrökt lax, picklad rödlök och en massa fräscha grönsaker. Dessutom fanns det inhemska jordgubbar och bondost, nystekt omelett, gröt, yoghurt, bra teutbud (viktigt!), åländsk äppeljuice med mera. Vill man äta bara frukosten på Verso kostar den 23 euro per person.

Efter frukosten checkade vi ut, packade in allt i bilen och körde iväg mot Viherlandia, en handelsträdgård med lunchservering och rubbet. Köpte en grönväxt och några krukor men glömde kameran i bilen. Sedan passade vi på att göra en avstickare till Pandas lilla fabriksbutik.

Efteråt körde vi till Naissaari, en ö där det bland annat finns fiskemöjligheter, café och sommarteater. Där ligger också Puttipajas fabriksbutik och outlet (åtminstone tills vidare – de hade utförsäljning på grund av en stundande flytt nu när vi var där). Butiken har en övervåning som är julpyntad året om.

Efter att ha promenerat runt på ön en god stund styrde vi mot Tikkakoski för resans enda museibesök. Vi var på väg till Alvar Aalto-museet på måndagen, men det visade sig vara stängt. I stället fick det bli Suomen Ilmailumuseo i Tikkakoski. Sambon var aningen mer exalterad än jag, men jag är inte heller ointresserad av krigshistoria så jag hängde gladeligen med.

Det var ett intressant museibesök väl värt sina tio euro. Jag vet inte riktigt hur länge vi var där, men det lönar det sig att reservera åtminstone en och en halv timme för besöket. Jag vill bli bättre på att besöka museum i Finland – kan räkna på en hand hur många frivilliga besök det har blivit hittills i mitt liv, och det är ju väldigt synd.

På hemvägen passade vi återigen på att stanna till på fina rastplatser (vi körde en annan väg hem för maxad roadtripupplevelse) och vips så var klockan efter 23 och vi var hemma i Kristinestad igen. Vädret hade ju kunnat vara trevligare, men i övrigt har jag ingenting att klaga på. 9,5 av 10 får roadtrippen i betyg!

En reaktion till “Två nätter i Jyväskylä

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s