Vegetarisk tacopaj med linsfärs

En given maträtt om fredagseftermiddagarna när jag fortfarande bodde hemma var mammas tacopaj. Sedan jag slutade äta kött för snart två år sedan har jag inte lyckats få till en lika god tacopaj en enda gång. Jag undviker gärna köttsubstitut från frysdisken (om det inte är riktigt, riktigt bråttom) och har därför experimenterat med en del olika fyllningar – med varierande resultat. Nu har jag äntligen hittat ett vinnande koncept, som dessutom enkelt kan göras veganskt.

Vegetarisk tacopaj med linsfärs

För 4-6 personer

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör eller margarin
1½ dl mjölk

Linsfärs:
2 dl torkade belugalinser
nån matsked grönsaksfond
1 finhackad lök
1 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 tsk spiskummin
1 tsk oregano
2 dl vatten

Täcke:
(3 tomater)
2 dl creme fraiche
4 msk majonnäs
150 g riven ost

Gör så här: Koka linserna i 20-25 minuter enligt instruktionerna på förpackningen, tillsätt grönsaksfond under kokningen. Sätt ugnen på 200 grader. Fräs löken och tillsätt sedan linserna och alla kryddor. Häll ner vattnet och låt koka tills det nästan är borta. Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en smord pajform. Häll i linsfärsen. Rada eventuellt ut tomatskivor över färsen. Blanda creme fraiche, majonnäs och riven ost. Fördela blandningen över pajen. Grädda i 15-20 minuter tills täcket fått färg.

TIPS! Man kan förstås också använda en vanlig påse tacokrydda. Utelämna i så fall gärna grönsaksfonden i linsfärsen, så att pajen inte blir för salt. Pajen kan göras vegansk genom att använda havrefraiche, äggfri majonnäs, veganost, vegetabiliskt margarin och växtmjölk. Servera med sallad och/eller tacochips.

2 reaktioner till “Vegetarisk tacopaj med linsfärs

  1. Det här ska jag testa! Har brukat göra med quornfärs men egentligen vill jag också undvika det. Har en annan variant med linser och tortillabröd som är god, men den här pajen känns som ett bra mellanting!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s